Dag 2 Luyksgestel- Budel- Weert- Heerlen- Aken- Roetgen, 147 km in 7.20 uur, 858 hm

12 september 2024 - Roetgen, Duitsland

Vannacht heb ik onrustig geslapen door kramp in de benen. De rit van gisteren met de koude regen en een lekke band vlak voor de finish hebben er bij mij ingehakt. Vandaag weer een lange mooi rit door veel natuurgebieden, langs de Maas en als hoogtepunt een bezoek aan de Dom in Aken. Gelukkig gaat de regen pas in de loop van de middag vallen. Maar wat was het koud onderweg, de temperatuur kwam niet boven de 13 graden. Ik had 4 laagjes fietskleding, maar met blote benen kreeg ik het niet warm onderweg.  Mijn lange broek heb ik helaas niet meegenomen, het is tenslotte nog zomer. Wel heb ik beenstukken bij me, maar die heb ik nog nooit gedragen. Ze blijken veel te groot te zijn en continu zakken ze af. Eigenlijk had ik jarretels moeten hebben, want dan hou je de beenstukken op hoogte.

Cees Z is vandaag de wegkapitein en kwijt zich goed van zijn taak.  Wel kiest hij vaak voor het 2e wiel, want dan kunnen Paul en Dirk hem uit de wind houden. Cees S reed weer lek; nu was het niet zijn velg-lint, maar een stootlek voor een steentje. Gelukkig hebben we Dirk en Cees Z bij ons, want zij zijn meesters in het band-wisselen.

Paul leidt ons rond door het stadje Thorn en vertelt ons dat de witte huizen van Thorn stammen uit de Franse tijd. Belasting werd geheven op de grootte van de ramen en de zuinige Limburgers maakten hun ramen dus kleiner en camoufleerden dat met wit pleisterwerk.

We hebben in Duitsland geluncht bij een Maria Kapel in een devote omgeving. We eten uit de auto brood met kaas, ham of salami met een appeltje of yoghurt toe. Daarna komen we weer terug in Nederland door Voerendaal en Simpelveld en dan naar Aken. We willen de Dom van Aken bezoeken, waar Karel de Grote tot keizer van het Heilige Roomse Rijk gekroond is en daar in 814 begraven werd.

Helaas gaat het regenen en we moeten nog 25 km fietsen naar Roetgen. Ik maak foto’s van de kathedraal  en stap in de auto bij Sjef, want ik ben door de regenbui van gisteren erg verkouden geworden. De andere fietsers rijden een prachtige route over een oude spoorwegbaan naar Roetgen. Het kwam goed uit dat ik met Sjef meegegaan ben, want ik kan in het hotel alvast kwartier gaan maken. We slapen vannacht in het pension Brunnenhof en ik breng alles in gereedheid voor de aankomst van de vermoeide koude fietsers. Ik breng de bagage naar onze kamers en bespreek een diner bij de buren in een Biergarten. Als fietsers om 18.30 uur nat en verregend aankomen, kunnen ze meteen onder de douche en aan tafel.

We eten in een Biergarten vleesspecialiteiten met friet, maar krijgen erg weinig mayonaise. Van het fietsen, eten en bieren wordt je loom en gaan vroeg naar bed. Morgen weer een lange dag met veel hoogtemeters door de Eifel.

Verhaal van Dirk Hazenoot

Na een goede nachtrust, ging om 7 uur de wekker. De kou was verdreven en het humeur tevredenstellend.  Het kon een prachtige dag worden, een beetje afhankelijk van de weersverwachtingen. Tijd dus om Buienradar te raadplegen. Er waren wel heel veel buien te zien om het af te leggen traject, maar je kunt natuurlijk ook mazzel hebben en net tussen de buien door rijden. Het humeur zakte wel 2 punten.

Het ontbijt was voldoende om tot de koffie-stop mee voort te kunnen. Koffie werd ook voor in de thermoskan getapt. We konden onderweg onder de bezielende leiding van Cees Z. Hij pakte direct de kop en was van plan deze niet meer af te staan. De kou van de vorige dag kwam in de herinnering snel bovendrijven, want het was nog geen 10 graden bij vertrek en dat deed het tempo geen goed. Het daggemiddelde haalde 20 km p/u, een schande voor zulke doorgewinterde fietsers met jarenlange ervaring. Voordeel was wel dat we voor de langzaam bewegende bui bleven en het in, het soms aanwezige zonnetje, aangenamer was qua temperatuur. Ondertussen reden we België in en uit en ook Duitsland (Millen) werd speciaal voor de lunch aangedaan. Na de koffie snel terug naar Nederland (Limburg) waar de Nederlandse plaatsnaamborden ondertiteld waren in het lokale dialect. Om Aken niet te passeren zonder de plaatselijk Dom aan te doen was daar een stop gedacht. Sjef had niet veel op met die kerk en had de volgwagen in een parkeergarage gezet. Hier werd (uit de wind en droog) wat gedronken en de groep gesplitst. Gert kreeg als taak de nodige foto’s te maken en dan bij Sjef in de auto te springen om in Roetgen, het eindadres van de dag, kwartier te maken. Sjef was hier niet blij mee want dat scheelde hem een uiltje knappen, want daar krijg je met Gert erbij geen kans toe.

Eerlijk is eerlijk, bij aankomst stonden de tassen al binnen, was er voor het diner gereserveerd en de kamers ingedeeld. Snel douchen en aan tafel, want het was al half zeven voor de tweede groep (fietsers) via de schitterende Vennbahn route arriveerden. Aan weer een erg koude dag met natte toegift kwam vroeg een eind. Het bed lonkt en morgen staan er veel hoogte meters op het programma in een redelijk korte rit. Wachtberg maak je borst maar nat, wij verwachten droog aan te komen. Bis Moin.